Direct naar de inhoud

Nieuwjaarsbijeenkomst 2024

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

Restaurant Florilympha, De Lutte

Adres:

Lutterzandweg 16-1

Midden en Zuid Twente
Nieuwjaarsbijeenkomst
Naar Google Maps

Voor het ochtendgedeelte hebben we Monika Sie Dhian Ho uitgenodigd. We zijn erg blij dat ze graag een lezing bij ons wil houden. Haar lezing zal , op ons verzoek, in ieder geval gaan over het Nederlandse migratiebeleid. Daarna is er volop gelegenheid met Monika en met elkaar hierover van gedachten te wisselen.

Van Monika kunnen we verwachten dat ze verder kijkt dan onze Nederlandse grenzen, naar wat er gebeurt in de wereld om ons heen. In de Tubantia lazen we het volgende over haar: “Monika Sie, geworteld in Hengelo, is een vrouw van de wereld. Als algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen , het Instituut Clingendael, helpt zij Nederland met grensoverschrijdende visies”. En: “Instituut Clingendael is een onafhankelijk instituut dat geen politiek advies geeft”.

Een van haar speciale aandachtsgebieden is migratie.

We willen graag dat je, ook al is er veel ellende in de wereld en dichterbij, moedig en optimistisch huiswaarts gaat. Voor het middaggedeelte zijn we, door wat er in Human staat en door de komende landelijke activiteiten van het Humanistisch Verbond op het idee gebracht van het thema: “koppig optimisme”. Citaat van een brief van het Humanistisch Verbond: ”Hoe houd jij je staande in onzekere tijden? Hoe houd je hoop? In deze tijd van verdeeldheid, toenemende armoede, klimaatontwrichting , oorlogen, en het gevoel dat er nog maar weinig zeker is, is dat knap lastig. Dan ligt nihilisme op de loer, het gevoel dat het allemaal niets uitmaakt wat je doet”

De Britse Sarah Bakewell kan ons wellicht helpen. Van haar verscheen recent het boek “de humanisten” over de onschatbare waarde van het humanisme toen en nu. In haar boek gaat het over “700 jaar aan vrijdenkers en humanisten die baanbrekend zijn geweest voor ons denken en doen. Je herkent ze aan hun koppig optimistische houding: ze zijn niet naïef, maar tegen de klippen op geloven zij in positieve verandering en de mogelijkheden van mensen”.

Het is een goede traditie dat we tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst voldoende tijd krijgen om elkaar te ontmoeten en bij te praten, onder het genot van een goede lunch of al wandelend in de prachtige omgeving van Florilympha.